ГоловнаСвіт

Держдумі РФ запропонували скасувати покарання за показ нацистської символіки без мети пропаганди

У законопроекті наголошено, що необхідне чітке розмежування для того, що є ознаками пропаганди.

Держдумі РФ запропонували скасувати покарання за показ нацистської символіки без мети пропаганди
Госдума России
Фото: EPA/UPG

У Держдуму Росії внесли законопроект, який скасовує адміністративну відповідальність за публікацію нацистської символіки "за умови відсутності ознак пропаганди".

З такою ініціативою виступив член Ради Федерації Антон Беляков, йдеться на сайті бази даних Держдуми.

Бєляков вніс два законопроекти: поправки до статті "Публічна демонстрація нацистської атрибутики" (ст. 20.3 КпАП) і у два закони: "Про увічнення Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" і "Про протидію екстремістській діяльності".

У пояснювальній записці до документа йдеться, що диспозиція статті 20.3 КоАП "не проводить жодного поділу між реальною пропагандою нацистської символіки і, наприклад, демонстрацією історичних або просвітницьких матеріалів", зазначає ТАСС.

Беляков наголошує, що сьогодні будь-яке публічне демонстрування нацистської символіки або атрибутики можна розцінювати як порушення адміністративного законодавства.

"Незважаючи на роз'яснення Роскомнагляду про те, що демонстрація нацистської символіки без мети пропаганди не повинна трактуватися як порушення законодавства, як показує практика, дуже рідко у справах такої категорії суди звертають увагу на те, чи була, крім демонстрації, ще й пропаганда нацистської атрибутики та символіки", - наголошено в пояснювальній записці.

У документі йдеться про необхідність скасувати адміністративну відповідальність, коли йдеться про використання нацистської символіки або атрибутики у творах науки, літератури, мистецтва. Зазначають, що необхідне чітке розмежування для того, що є ознаками пропаганди.

Раніше стало відомо, що Архангельський обласний суд скасував штраф активістові Михайлу Лістову за публікацію фотографії з підручника історії, на якій зображено радянських солдат на параді Перемоги з опущеними німецькими прапорами в руках.

У січні Лістова визнали винним у публічній демонстрації нацистської символіки (стаття 20.3 КпАП) і оштрафували на тисячу рублів.

Нагадаємо, раніше в лютому в Росії студента посадили на два роки за диплом на тему екстремізму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram