ГоловнаСвіт

"Талібан" заявив про готовність закінчити війну в Афганістані шляхом діалогу

Таліби заявили, що не здадуться під натиском США.

"Талібан" заявив про готовність закінчити війну в Афганістані шляхом діалогу
Талибы
Фото: kp.ru

Ісламістський рух "Талібан" заявив, що хоче покласти край війні в Афганістані шляхом діалогу, однак попередив, що його готовність домагатися миру не означає, що таліби виснажені, а їхня збройна кампанія триватиме незалежно від того, наскільки сильний опір чинитимуть США.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Наша перевага полягає у вирішенні афганської проблеми шляхом мирного діалогу", - йдеться в заяві ісламістів. Також таліби заявили, що США повинні припинити свою "окупацію" і прийняти право талібів сформувати уряд, який "узгоджується з переконаннями нашого народу". При цьому діючий уряд у повідомленні талібів висміюється.

"Для американського народу ще не надто пізно усвідомити, що "Талібан" може вирішувати проблеми з кожного боку "шляхом здорової політики та діалогу", - наголошують таліби.

Також у "Талібані" заявили, що вони не мають наміру шкодити будь-якій іншій країні, так само як і дозволяти кому-небудь використовувати територію Афганістану проти кого-небудь ще.

Агентство нагадує, що більш агресивна стратегія США в Афганістані, представлена президентом Дональдом Трампом у серпні 2017 року, в тому числі зростання числа авіаударів, змусила талібів залишити кілька підконтрольних їм провінційних центрів. Проте бойовики, як і раніше, контролюють великі ділянки в сільській місцевості, а також в останні кілька тижнів провели дві серйозні атаки в Кабулі, в результаті чого було вбито близько 150 осіб.

Тим часом США і афганський уряд намагаються почати переговори, які покладуть край війні, що триває в країні вже майже 17 років. Щорічно робляться спроби відновити переговори, проте поки що вони не були успішними.

Ісламістський рух "Талібан" сформувався в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram