ГоловнаСвіт

Лукашенко хоче залишитися посередником для України, а також отримати більше зброї від Росії

І називає Білорусь основним форпостом Російської Федерації на західному напрямку.

Лукашенко хоче залишитися посередником для України, а також отримати більше зброї від Росії
Лукашенко во время военных учений Россия-Беларусь «Запад 2017», 20 сентября 2017.
Фото: EPA/UPG

Лукашенко вважає Білорусь гарним майданчиком для врегулювання україно-російського конфлікту, але при цьому нарікає на недостатнє озброєння Росією Білорусі як головного військового стратегічного партнера на західному напрямку.

Про це президент Білорусі сьогодні, 13 лютого, сказав на нараді Ради безпеки.

"Вважаю, що, незважаючи на різні і досить несподівані заяви (для громадськості, можливо, несподівані, для мене - цілком очікувані заяви), реальної альтернативи цьому майданчику для перемовин на сьогодні не існує", - сказав Лукашенко.

За його словами, Білорусь «продовжує забезпечувати необхідні умови для проведення регулярних засідань тристоронньої контактної групи, 2017 року відбулося майже тридцять таких зустрічей».

У той самий час Олександр Лукашенко вкотре визнав, що Білорусь є військовим союзником Росії в рамках ОДКБ. "Білорусь є основним форпостом, у тому числі і Російської Федерації, на західному напрямку. А тут сьогодні найбільш небезпечний напрямок", - пояснив білоруський президент.

При цьому він поскаржився, що Москва приділяє недостатньо уваги озброєнню своїх союзників. "Якщо говорити загалом, ми дуже серйозно в ОДКБ недооцінюємо небезпеку тієї ситуації, яка складається. Росія сама по собі модернізує збройні сили. Ми щось намагаємося разом з іншими членами озброюватися, модернізуватися і так далі. Кожен сам по собі", - заявив Олександр Лукашенко.

За словами Лукашенка, основний тягар захисту спільного простору в разі потреби ляже на Росію. "Але серйозного розуміння керівництво Росії сьогодні про те, що потрібно на найбільш небезпечних напрямках нашої спільної сумісної оборони зміцнювати національні збройні сили - Білорусі, Казахстану, Вірменії, інших країн, - такого розуміння не має. І це дуже болісно може датися взнаки", - підкреслив він.

Лукашенко закликав своїх чиновників «дуже серйозно не просто модернізувати наші збройні сили, а вдосконалювати і активніше пристосовувати до можливих бойових дій. Можливих. Виходячи з досвіду ведення воєн і конфліктів у нинішній час".

Як повідомляли, раніше керівництво Білорусі неодноразово заявляло про готовність про скерування своїх збройних сил як миротворчого контингенту на Донбас.

Окрім того, колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен склав звіт про миротворчу місію ООН. У документі сказано, що до операції необхідно залучити низку європейських країн - таких як Швеція. А також ті країни, які мають досвід миротворчих операцій - як от Бразилія. І ті країни, яким довіряє Росія - як от Білорусь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram