ГоловнаСвіт

У Сенаті США готують резолюцію про санкції проти фігурантів "кремлівського списку"

Демократи стривожені бездіяльністю Трампа.

У Сенаті США готують резолюцію про санкції проти фігурантів "кремлівського списку"
Фото: EPA/UPG

Група членів Сенату Конгресу США, що представляє демократичну меншість, розробила проект резолюції, яка закликає президента Дональда Трампа посилити санкції проти Росії відповідно до прийнятого влітку 2017 року закону.

Як повідомляє Politico, авторами резолюції виступили впливові сенатори-демократи Бен Кардін (штат Меріленд), Шеррод Браун (Огайо), Роберт Менендес (Нью-Джерсі). Видання зазначає, що оголошене наприкінці січня рішення адміністрації не вводити нові санкції проти Росії під приводом того, що вже вжиті заходи працюють ефективно, "розлютило демократів".

"Відсутність серйозності, яку проявила адміністрація перед обличчям очевидної загрози національній безпеці, [...] викликає тривогу, так не повинно тривати", - зазначив Кардін у заяві про резолюцію.

Оскільки зараз демократи в обох палатах американського парламенту перебувають у меншості, ідея з резолюцією лише "символічний жест", вказує газета. Резолюції такого кшталту не є обов'язковими до виконання.

За даними агентства, яке ознайомилося з текстом документа, автори звинуватили Москву в підриві демократичних процесів в Україні та наданні підтримки уряду Сирії. У ньому також згадано слова директора ЦРУ Майкла Помпео, що Росія і зараз робить спроби втручатися у внутрішню політику США і країн Європи. Сенатори закликали ввести санкції проти причетних до корупції осіб, "беручи до уваги інформацію, яку містить доповідь", яку Білий дім направив у Конгрес наприкінці січня.

29 січня Мінфін США представив у Конгресі доповідь про російську еліту, яку зобов'язаний був подати за законом, прийнятим влітку 2017 року. У відкритій і опублікованій частині документа названо 210 осіб, у тому числі заможних бізнесменів і вищих чиновників. Значна частина списку складалася з імен керівників великих російських держкомпаній і підприємств з державною часткою. Закрита частина доповіді, за інформацією Мінфіну, складається із сотень сторінок. Імена людей, які потрапили в цю частину, не розголошувалися.

У доповіді з посиланням на закон було пояснення, що внесення у "кремлівський список" не означає внесення у список санкцій. Рішення про розширення санкцій буде прийматися окремо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram