ГоловнаСвіт

У ПАР вирішили відправити у відставку президента Зуму

Владна партія дала лідерові країни 48 годин.

У ПАР вирішили відправити у відставку президента Зуму
Президент ЮАР Джейкоб Зума
Фото: EPA/UPG

Виконавчий комітет владної партії ПАР "Африканський національний конгрес" (ANC) вирішив "відкликати" Джейкоба Зуму з посади президента країни.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на можновладне джерело в ANC. Рішення, за словами співрозмовника агентства, було прийнято після 13-годинного засідання керівництва партії.

Агентство додає, що виконком партії має право відправити у відставку президента країни. Однак чи дослухається голова держави до цього розпорядження, залишається незрозуміло.

Раніше агентство з посиланням на державний телеканал SABC повідомляло, що владна партія відвела Зумі 48 годин на прийняття рішення про відставку. Повідомляли, що лідер ANK Сиріл Рамафоса вирушив у резиденцію глави держави, щоб повідомити йому про рішення партії.

Співрозмовник уточнив, що, коли Рамафоса повернувся після бесіди з Зумою, дискусії про відставку президента були "напруженими і важкими".

Політична криза в ПАР загострилася після того, як у грудні минулого року лідером владної партії було обрано заступника Зуми і його противника Рамафосу. Партія намагається передати владу Рамафосі, незважаючи на те, що повноваження Зуми на посаді президента минають у середині 2019 року.

Джейкоб Зума перебуває на посаді президента ПАР другий термін поспіль. Уперше він був обраний 2009 року, а 2014-го переобраний на другий п'ятирічний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram