ГоловнаСвіт

У Держдумі РФ хочуть повернути перехід на літній час

Через скасування літнього часу росіяни втрачають близько 200 світлих годин на рік.

У Держдумі РФ хочуть повернути перехід на літній час
Фото: TVC.ru

Депутат-єдинорос Андрій Баришев запропонував Держдумі Росії повернути перехід на літній час.

Відповідний законопроект уже з'явився в базі нижньої палати російського парламенту.

У пояснювальній записці депутат послався на "численні звернення громадян" у Думу з вимогою "повернути літній час", а також на висновки лікарів і біологів про шкоду здоров'ю від десинхронізації біологічних ритмів з новою системою літочислення, яку влада встановила в 2014 році.

Депутат, зокрема, вказав, що після скасування літнього часу на багатьох територіях країни, наприклад у Москві, в центрі європейської частини Росії, на Уралі використовується час, який відстає від поясного на одну годину. За його словами, через це влітку і восени у жителів цих зон погіршується стан здоров'я.

"Невідповідність штучно введеного "соціального" добового ритму природному вимагає великих компенсаторних витрат органів і систем людини, особливо з боку центральної нервової системи. Більшу частину року пробудження відбувається набагато пізніше сходу сонця, що розхитує нервову й імунну системи організму. Наявні дані свідчать про збільшення кількості викликів швидкої допомоги, збільшення смертності від серцево-судинних захворювань, зростання травматизму і ДТП за період з 2014-го по 2018 рік", - ідеться в пояснювальній записці.

Депутат також навів підрахунки експертів географічного факультету МДУ, які з'ясували, що через скасування літнього часу росіяни втрачають близько 200 світлих годин на рік. Отже, вони не тільки позбавляються сонячного світла, але і витрачають більше електроенергії на освітлення, а, відповідно, зростають їхні витрати на послуги ресурсопостачальних організацій, вказав він.

Повернення "літнього часу" не спричинить додаткових витрат бюджету, дозволить раціонально використовувати світлий час доби пізньої весни, влітку та восени, заощадить ресурси і зміцнить здоров'я громадян, наголошує депутат.

Перехід на зимовий і літній час у Росії скасували в 2011 році за пропозицією Дмитра Медведєва, який тоді займав посаду президента. Прихильники скасування переходу посилалися на проблеми зі здоров'ям, що виникають через зміну режиму, а сам Медведєв відзначав, що навіть корови бувають дезорієнтовані і не розуміють, чому доярки раптом починають приходити до них в інший час. Тоді Росія перейшла на літній час з весни 2011 року. Також кількість часових поясів скоротили до дев'яти.

У 2014 році влада перевела населення на зимовий час і збільшила кількість часових поясів до 11.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram