ГоловнаСвіт

США розчаровані рішенням Дуди підписати закон про Інститут нацпам'яті

У Держдепі вважають, що цей закон створює перешкоди свободі слова.

США розчаровані рішенням Дуди підписати закон про Інститут нацпам'яті
Фото: 24smi.org

Сполучені Штати Америки розчаровані рішенням президента Польщі Анджея Дуди підписати закон про Інститут національної пам'яті.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на заяву Держдепартаменту.

Відзначають, що держсекретар Рекс Тіллерсон вважає, що цей закон, відомий в Україні як "антибандерівський", створює перешкоди свободі слова.

"Ми розуміємо, що цей закон буде передано в Конституційний суд Польщі. Ухвалення цього закону негативно вплине на свободу слова і наукові дослідження", - йдеться в заяві на сайті Держдепу.

Відзначають також, що такі терміни, як "польські табори смерті" є "оманливими та болючими".

"Такі історичні неточності зачіпають Польщу, нашого сильного союзника, і з ними необхідно боротися таким чином, щоб захищати основні свободи. Ми вважаємо, що відкриті дебати, вивчення і освіта є найкращим засобом протидії використанню некоректних формулювань", - заявили в Держдепі.

Нагадаємо, польський парламент вніс поправку в закон про Інститут нацпам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народові злочинів, скоєних Третім Рейхом, і інших злочинів проти людяності, миру і військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі терміном до трьох років.

Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада засудили цей документ. Український парламент вважає, що закон суперечить Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору і погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень.

Ухвалення цього закону, крім України, розкритикували Ізраїль і США. Ізраїлю не сподобалося, що закон вводить покарання за поширення даних про участь польської нації в Голокості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram