ГоловнаСвіт

США "стурбовані і розчаровані" ситуацією на Мальдівах, - Держдепартамент

У Вашингтоні наголосили, що дії президента, армії і поліції Мальдівів суперечать конституції.

США "стурбовані і розчаровані" ситуацією на Мальдівах, - Держдепартамент
Фото: topwar.ru

Прес-секретар Держдепартаменту США Хезер Науерт заявила, що США "стурбовані і розчаровані" тим, що президент Мальдівської Республіки Абдулла Ямін оголосив надзвичайний стан усупереч конституції країни.

Про це повідомляють на сайті Держдепу

"Це (оголошення НС, - ред.) дає широкі повноваження силам безпеки для арешту та затримання підозрюваних, забороняє публічні збори, накладає обмеження на пересування і призупиняє дію окремих частин Мальдівської Конституції", - зауважила Науерт.

У Вашингтоні також наголосили, що президент, армія і поліція "не підкорялися законному рішенню Верховного суду всупереч Конституції і верховенства права".

За словами представника американського зовнішньополітичного відомства, незважаючи на те, що Яміна було обрано в 2013 році за підтримки широкої коаліції, він послідовно відмежовувався від своєї коаліції, садив у в'язницю і висилав усіх більш-менш значущих опозиційних політиків. Окрім того, Ямін позбавляв обраних депутатів парламенту права представляти своїх виборців, змінював закони, щоб підірвати права людини, особливо свободу висловлювання думок.

Президент Ямін також послаблював інститути влади шляхом звільнення чиновників, які відмовлялися виконувати його накази, що суперечили законодавству і конституції країни, зазначила Науерт.

"Сполучені Штати закликають президента Яміна, армію і поліцію дотримуватися верховенства права, виконати рішення Верховного суду і постанови Кримінального суду, забезпечити повне і належне функціонування парламенту і відновити конституційно гарантовані права народу та інститутів Мальдівських островів", - наголосили в Держдепі.

Як повідомляли раніше сьогодні, на Мальдівах заарештували двох суддів Верховного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram