ГоловнаСвіт

Сепаратистські партії Каталонії допускають варіант "символічного" президентства Пучдемона

Пучдемон хоче створити "Раду республіки", що працюватиме паралельно з регулярним каталонським урядом.

Сепаратистські партії Каталонії допускають варіант "символічного" президентства Пучдемона
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Лідери сепаратистських партій Каталонії обговорюють план, який дозволив би Карлесу Пучдемону зберегти вплив у регіоні, навіть якщо він не зможе бути обраним головою уряду регіону.

Про це повідомляє EUobserver.

Пучдемон у неділю, 4 лютого, зустрівся з делегацією партії Республіканських лівих Каталонії (ERC) у Брюсселі і з депутатами своєї партії "Разом за Каталонію" (JxCat) в понеділок, 5 лютого, щоб обговорити план.

Він також повинен зустрітися з представниками партії CUP, третьої сепаратистської партії в парламенті.

Згідно з планом, Пучдемон складе присягу Асоціації муніципалітетів незалежності (AMI), групі каталонських міських рад, для формування "законного і символічного" уряду в Брюсселі.

Тим часом парламент Каталонії вибере лідера регіональної виконавчої влади, якого, за планом сепаратистів, називають "оперативним" керівником.

За інформацією каталонських ЗМІ, Пучдемон воліє змінити регіональний закон, щоб створити "Раду республіки", яку він очолював би з Брюсселя паралельно з регулярним каталонським урядом у Барселоні. Однак залишається відкритим питання, як - у разі реалізації плану - Пучдемон зможе реалізовувати це "символічне президентство". Чи проводитиме він Skype-переговори з урядом у Барселоні, і як він зможе контролювати владу на місцях.

Нагадаємо, 30 січня спікер парламенту Каталонії відклав засідання, на якому депутати мали обговорювати кандидатуру Карлоса Пучдемона на посаду голови Женералітету. Своїм рішенням Рожер Торрен продемонстрував небажання чинити всупереч рішенню Конституційного суду, як того вимагав сам Пучдемон, однак знайшов інший вихід. Він заявив, що іншого кандидата не висуватимуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram