ГоловнаСвіт

У Німеччині найбільша профспілка домоглася скорочення робочого тижня

Найбільша профспілка промисловості в країні об'єднує 2,4 млн осіб.

У Німеччині найбільша профспілка домоглася скорочення робочого тижня
Фото: EPA/UPG

У Німеччині профспілка IG Metall дійшла компромісу з роботодавцями після тижня попереджувальних страйків працівників різних компаній.

Про це повідомляє Focus

"Після 13 годин переговорного марафону його учасники з боку металургійної і електротехнічної промисловості домовилися рано-вранці вівторка в Баден-Вюртемберзі", - повідомляє видання.

Керівництво профспілки IG Metall і асоціації роботодавців Suedwestmetall провели шість раундів переговорів, за підсумками яких останні погодилися з підвищенням зарплати на 4,3% упродовж 27 місяців і виплатою щорічних разових платежів. Окрім того, впродовж двох років співробітники зможуть скоротити свій робочий тиждень до 28 годин. Своєю чергою, компанії зможуть набрати нових співробітників, уклавши з ними контракти на умовах 40-годинного робочого тижня.

IG Metall наполіг на тому, щоб працівники отримували одноразові платежі в розмірі €100 на місяць з січня по березень 2018 року в доповнення до збільшення оплати. Крім того, буде нова тарифна надбавка в розмірі 27,5% від щомісячного доходу і фіксована сума €400 на рік з 2019 року. Втім профспілка погодилася, що останню умову може бути скасовано "у важкі економічні часи".

Учасники переговорів сподіваються, що нова система буде гнучкою, але хочуть упродовж двох років подивитися, скільки насправді співробітників скористаються можливістю перейти на 28-годинний робочий тиждень або на контракти по 40 годин на тиждень. Після цього періоду, очевидно, в схему можуть внести зміни.

Найбільша профспілка промисловості в країні, IG Metall, об'єднує 2,4 млн осіб. До цього великою перемогою профспілки, здобутою завдяки попереджувальним страйкам у 1994 році, стало введення 35-годинного робочого тижня, до цього був 40-годинний. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram