ГоловнаСвіт

В Азербайджані оголошено дострокові вибори президента

Алієв вирішив провести їх на півроку швидше від наміченого терміну.

В Азербайджані оголошено дострокові вибори президента
Фото: EPA/UPG

В Азербайджані пройдуть дострокові вибори президента. На сайті голови держави Ільхама Алієва йдеться, що він розпорядився провести вибори 11 квітня замість передбаченого законодавством 17 жовтня (днем виборів в Азербайджані вважається середа третього тижня жовтня останнього року терміну повноважень президента).

Чим спричинене рішення про проведення виборів на півроку раніше від оголошеного терміну, невідомо. Лідери азербайджанської опозиції побоюються, що це було зроблено з метою фальсифікацій.

"Три тижні тому була офіційна заява, що чергові президентські вибори відбудуться 17 жовтня. Призначення позачергових виборів свідчить про якісь таємні наміри влади. B кожнім разі погіршення соціально-економічного становища в країні сприяє неухильному падінню авторитету влади, на цьому тлі є прагнення за допомогою підконтрольного ЦВК провести формальні вибори і зберегти владу в руках сім'ї ще на сім років", - сказав голова Національної ради демократичних сил (НРДС) Джаміль Гасанлі виданню Turan.

Колишній лідер "Мусавату" і кандидат у президенти від цієї партії Іса Гамбар сказав, що владний режим побоюється погіршення ситуації до жовтня. Тоді соціально-економічне і політичне невдоволення населення буде значно вищими, ніж зараз. "У такому разі буде набагато важче сфальсифікувати вибори і утримати владу насильницькими методами", - сказав він.

Нагадаємо, що на виборах 2013 року Алієв переміг з результатом 84,54%. Його суперник Джаміль Гасанлі отримав 5,53%. Алієв править в Азербайджані з 2003 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram