ГоловнаСвіт

Сербія незадоволена участю військових з Чорногорії в місії НАТО в Косово

Йдеться про двох військових, які стануть учасниками місії KFOR.

Сербія незадоволена участю військових з Чорногорії в місії НАТО в Косово

Чорногорія відправить своїх військових в Косово в рамках миротворчої місії НАТО KFOR, яка підтримує мир у Косово після закінчення війни 1999 року в колишній сербській провінції. Сербія виступила з критикою і вимагає погоджувати такі дії з нею. Про це повідомляє Balkan Insight.

Рада національної безпеки Чорногорії ухвалила рішення відправити двох військовослужбовців для участі в KFOR. Таке рішення має ще узгодити парламент країни.

"Одного офіцера буде розміщено в командуванні KFOR у Приштині, а іншого - в регіональному штабі місії в Скоп'є, Македонія", - йдеться в повідомленні Ради.

Чорногорія, яка в минулому році стала членом НАТО, брала участь в декількох міжнародних місіях, включаючи операції під проводом Альянсу в Афганістані, але ніколи не відправляла військові підрозділи в Косово через складну політичну ситуацію.

Близько третини жителів Чорногорії є етнічними сербами і все ще рішуче проти незалежності Косово, яку Чорногорія визнала в 2008 році.

Досі Хорватія була єдиною колишньою югославською республікою, яка направила солдатів для місії KFOR.

Міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив, що Чорногорія повинна утримуватись від направлення офіцерів для місії НАТО без попереднього узгодження з Сербією.

Він зазначив, що подібний крок з боку Чорногорії не сприятиме діалогу, "не сприятиме стабілізації в нашому регіоні, і, звичайно, не сприятиме поліпшенню відносин з Сербією".

"Я б дуже хотів попросити чорногорську державу і чорногорське Міністерство оборони переглянути рішення і не відправляти війська в Косово і Метохію", - сказав Вулін.

Нагадаємо, раніше Сербія відмовилася від діалогу з Косово після вбивства Івановича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram