ГоловнаСвіт

Голова німецького МЗС відреагував на польський закон про Інститут нацпам'яті

"За Голокост відповідальні тільки німці".

Голова німецького МЗС відреагував на польський закон про Інститут нацпам'яті
Зигмар Габриэль, глава МИД Германии
Фото: EPA/UPG

Відповідальність за концтабори і масове знищення євреїв у Європі під час Другої світової війни лежить тільки на німцях і ніхто з них цю провину не знімав. Так міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель відреагував на зміни в польському законі про Інститут національної пам'яті, повідомляє "Немецкая волна".

"Немає жодного сумніву в тому, хто несе відповідальність за табори смерті, управління ними і вбивство мільйонів євреїв, а саме - німці. Організоване масове вбивство було скоєне нашою країною і ніким іншим. Окремі колабораціоністи не змінюють цього", - йдеться в заяві.

Габріель наголосив, що Польща може покладатися на те, що в Німеччині будуть рішуче засуджувати і відхиляти будь-які спроби фальсифікувати історію, в тому числі це стосується терміна "польські концтабори".

"Широке переосмислення власної історії і нашої відповідальності - це вічне моральне зобов'язання для нас, німців, враховуючи злочини, скоєні німцями і Німеччиною в тому числі в Польщі", - йдеться в заяві.

Як відомо, ухвалений нещодавно в Польщі закон вводить кримінальну відповідальність за заяви щодо провини поляків чи польської держави в Голокості, а також за вираз "польські табори смерті". У законі йдеться також про покарання за "злочини українських націоналістів".

В Ізраїлі рішуче засудили такі дії. В ОБСЄ закликали президента Польщі ветувати цей закон. Також проти нього виступила польська інтелігенція. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій доручив підготувати відповідь на цей польський закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram