ГоловнаСвіт

Українська делегація в Радбезі ООН вимагає змінити процедуру застосування вето

Зловживання правом вето паралізує роботу Радбезу в критичних ситуаціях.

Українська делегація в Радбезі ООН вимагає змінити процедуру застосування вето
Фото: пресс-служба президента

Рада Безпеки ООН потребує невідкладного реформування, перш за все у зміні процедури застосування вето. Таку заяву зробила делегація України в Раді Безпеки ООН під час міжурядових переговорів щодо реформи ООН, повідомляє Укрінформ.

Під час членства в Раді Безпеки ООН протягом останніх двох років Україна, як і всі члени Ради, стала свідком наявності "інституційних недоліків" Радбезу.

"Як країна, яка зазнала на собі нападу з боку свого сусіда, ми також відчуваємо безпосередні наслідки внутрішніх недоліків Ради", - зазначив представник України.

Право вето означає, "що тільки одна делегація може зробити Радбез повністю паралізованим в ситуаціях, коли його дії надзвичайно необхідні". Як підкреслили в українській делегації, в останні роки існує надто багато випадків подібних зловживань правом вето.

Крім того, українська сторона звернула увагу на інші виклики, які стоять перед реформою Радбезу.

"Проста істина полягає в тому, що при цьому сенсі ми ніколи не дійдемо навіть до переговорів щодо тексту, тому що завжди буде якась деталізація або аспект, або процедурна проблема, що вимагає уточнення і узгодження", - наголосив представник України.

У зв'язку з цим українська делегація наголосила на необхідності не зволікати з реформами в Радбезі ООН, висловивши надію на результат вже в цьому році.

"Неможливість досягти якогось прогресу на цьому шляху приведе до подальшого зниження авторитету і актуальності Ради Безпеки і, як наслідок, всієї Організації", - заявили в Постійному представництві України при ООН.

Нагадаємо, раніше Клімкін розповів, як позбавити Росію права вето в Радбезі ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram