ГоловнаСвіт

КНДР заробила $200 млн на експорті зброї та вугілля в обхід санкцій

Для цього влада використовувала фальшиві документи.

КНДР заробила $200 млн на експорті зброї та вугілля в обхід санкцій
Северокорейское судно с грузом оружия
Фото: EPA/UPG

В обхід санкцій США Північна Корея заробила у 2017 році майже 200 млн доларів від експорту заборонених товарів. Зокрема, КНДР постачала зброю в Сирію та М'янму, а також продавала вугілля, повідомляє в п'ятницю, 2 лютого, агентство Reuters з посиланням на засекречену доповідь незалежних експертів ООН.

Як повідомляється в доповіді, Північна Корея постачала вугілля в порти Росії, Китаю, Малайзії, В'єтнаму, Південної Кореї. Здебільшого для цього влада використовувала фальшиві документи, в яких зазначалося, що країною походження вугілля є Росія чи Китай.

Крім того, згідно з розслідування ООН, у період з 2012 по 2017 роки Північна Корея відправила понад 40 незадекларованих вантажів, що призначалися для наукового центру в Сирії, який контролює програму хімічної зброї в країні. Два вантажі були перехоплені службами неназваних країн. Повідомляється, що у них була плитка, що не піддається дії кислоти, яка могла бути використана під час створення великого хімічного підприємства.

Також у доповіді йдеться про те, що Північна Корея поставляла в М'янму балістичні ракети. Зокрема, експортували ракети "земля-повітря".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що КНДР щонайменше тричі відправляла вугілля в Росію, яке потім переправляли в Південну Корею і Японію. У посольстві РФ в Пхеньяні заявили, що інформація про реекспорт вугілля в Північну Корею в обхід санкцій Ради Безпеки ООН не відповідає дійсності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram