ГоловнаСвіт

"Марш життя" ізраїльських школярів концтаборами Польщі у 2018 році пропонують скасувати

Через ухвалення парламентом Польщі нового закону, який забороняє говорити правду про Голокост.

"Марш життя" ізраїльських школярів концтаборами Польщі у 2018 році пропонують скасувати
Фото: Шимон Бриман

"Марш життя" ізраїльських школярів концтаборами Польщі у 2018 році пропонують перенести в Україну.

Таку пропозицію відправив головний рабин Києва та України Моше-Реувен Асман міністру освіти та діаспори держави Ізраїль Нафталі Бенету.

"У світлі ухвалення парламентом Польщі нового закону, який забороняє говорити правду про Голокост, я пропоную скасувати цього року проведення "Маршу життя" ізраїльських школярів концтаборами Польщі", - йдеться в листі.

Він підкреслив, що останніми днями спостерігається антиізраїльська і антисемітська істерія у польських ЗМІ і в польському парламенті. Будівлю посольства Ізраїлю у Варшаві заблокувала поліція для захисту від радикальних націоналістів. Є небезпека антисемітських нападів з боку польських екстремістів на ізраїльських школярів.

"Проведення "Маршів життя" - це витрати на десятки мільйонів доларів з Ізраїлю щорічно. Тому я вважаю правильним відреагувати на фінансово антисемітський закон, який намагається закрити рот історикам і свідкам Голокосту. Як головний рабин України, я пропоную провести у 2018 році такі "Марші життя" в Україні. У нашій країні, на жаль, є багато місць, пов'язаних з Голокостом - Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Янівський табір у Львові і десятки схожих місць єврейської трагедії", - йдеться в листі.

Крім того, на відміну від Польщі, проведення таких маршів в Україні дозволить ізраїльським школярам заощадити 50% їхніх витрат.

Рабин зазначив, що в Україні є чимало організацій і наукових центрів дослідження Голокосту, і вони можуть взяти участь в організації таких "Маршів життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram