ГоловнаСвіт

У Росії заарештованого за хабар екс-губернатора засудили до 8 років колонії

Бєлиху також призначено штраф у розмірі двократного розміру отриманого хабара.

У Росії заарештованого за хабар екс-губернатора засудили до 8 років колонії
Фото: tvc.ru

Суд у Москві засудив колишнього губернатора Кіровської області Микиту Бєлиха, звинуваченого в отриманні хабара в особливо великих розмірах, до восьми років колонії суворого режиму, передає "Интерфакс".

Екс-губернатору також призначено штраф у розмірі двократного розміру одержаного хабара - понад 48 млн рублів.

Запобіжний захід у вигляді взяття під варту Бєлиха, згідно з вироком, збережено до набуття ним законної сили.

Прокурор просив для екс-губернатора 10 років колонії суворого режиму зі штрафом у 100 млн рублів.

Обіймаючи посаду губернатора Кіровської області, Бєлиха затримали 24 червня 2016 року в одному з московських ресторанів. Наступного дня Басманний суд Москви санкціонував його арешт. За версією звинувачення, у 2012-2016 роках Бєлих особисто і через посередників отримав два хабарі на 600 тис. євро.

У липні 2016 року Бєлиха відсторонив від посади губернатора президент РФ Володимир Путін у зв'язку з втратою довіри.

Процес у справі екс-губернатора розпочався 22 серпня минулого року. Бєлих заперечує свою провину і вважає себе жертвою провокації спецслужб.

У 2000-х роках Микита Бєлих входив у опозиційну партію "Союз правих сил", а в 2005 році став її головою. Незабаром він покинув партію і в 2008 році був призначений президентом Росії на пост губернатора Кіровської області. У 2014 був переобраний губернатором на другий термін.

У зв'язку зі своєю минулою політичною діяльністю Бєлих вважався одним з небагатьох "ліберальних губернаторів", і на початку своєї роботи в Кірові навіть запросив до співпраці Олексія Навального і Марію Гайдар, дочку відомого російського економіста і автора економічних реформ початку 90-х Єгора Гайдара.

Під час розгляду справи Навального про розкрадання активів "Кіровлісу" Микита Бєлих висловлювався на захист опозиціонера і виступив на суді як свідок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram