ГоловнаСвіт

Лідери каталонських сепаратистів поскаржилися в ООН на Мадрид

Адвокат каталонців намагається довести ООН, що уряди не можуть боротися з інакодумцями шляхом довільного затримання.

Лідери каталонських сепаратистів поскаржилися в ООН на Мадрид
Уриол Жункерас
Фото: EPA/UPG

Троє лідерів сепаратистів Каталонії, які зараз перебувають під вартою, поскаржилися в ООН, заявивши, що їх утримання порушує міжнародне право.

Про це повідомив адвокат ув'язнених, передає агентство Рейтер.

Мова, зокрема, про колишнього заступника голови уряду Каталонії Уріоле Жункераса і лідерів двох сепаратистських організацій Жорді Санчеса і Жорді Куїшара, яких звинувачують у заколоті і які зараз перебувають під арештом у Мадриді в очікуванні суду.

"Їх затримання Іспанією - це зловживання правами людини, яке покликане перешкодити їм бути представниками каталонського народу", - заявив адвокат Бен Еммерсон на прес-конференції в Лондоні.

Еммерсон подав скаргу в Робочу групу ООН з необґрунтованих затримань. Група експертів з прав людини може публікувати необов'язкові рекомендації для урядів, якщо вона виявить, що вони не виконали належну процедуру.

Захисник затриманих намагається довести в ООН, що уряди не можуть боротися з інакодумцями шляхом довільного затримання.

Нагадаємо, що наприкінці листопада 2017 року колишні члени уряду Каталонії, включаючи Жункераса, визнали владу Мадрида і попросили звільнити їх. Згодом іспанський суд звільнив частину екс-міністрів Каталонії під заставу в €100 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram