ГоловнаСвіт

Юнкер: Румунія ризикує приєднанням до Шенгену в разі продовження судової реформи

Румунія щорічно проходить перевірку функціонування судової системи з моменту приєднання до ЄС.

Юнкер: Румунія ризикує приєднанням до Шенгену в разі продовження судової реформи
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Румунія ризикує приєднанням до Шенгенської угоди в разі продовження урядової програми впровадження суперечливої судової реформи.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом в Брюсселі, передає EUobserver.

"Якщо румунське законодавство буде залишатися таким, як це передбачається парламентом, то перевірки в рамках CVM (механізму співпраці та перевірки) і приєднання Румунії до Шенгену буде розглядатися на зовсім інших (тобто негативних) умовах", - сказав Юнкер.

Румунія, а також Болгарія щорічно проходять перевірку функціонування судової системи з моменту приєднання до ЄС 2007 року.

Сам Юнкер висловив довіру до судової системи Румунії і закликав до внесення змін у закони на підставі рішення суду.

"Судова система є незалежною і функціональною, і ми не можемо сказати це про всіх учасниць", - підкреслив він, додавши, що рішення Конституційного суду підтверджує роботу судової системи.

Також Юнкер похвалив Румунію, заявивши, що країна зробила значний прогрес у забезпеченні верховенства права з моменту її вступу в ЄС і цей шлях повинен бути незворотним. "Я впевнений, що ми зможемо мати дружній, цивілізований діалог з румунським урядом для вирішення цих питань", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні Конституційний суд Румунії визнав частину судової реформи неконституційною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram