ГоловнаСвіт

"Кремлівський звіт" здатен завдати суттєвої шкоди оточенню Путіна, - експерт

Піонтковський вважає, що санкції проти багатьох людей зі списку рано чи пізно будуть введені Конгресом.

"Кремлівський звіт" здатен завдати суттєвої шкоди оточенню Путіна, - експерт
Андрей Пионтковский
Фото: politeka.net

"Кремлівський звіт" США, незважаючи на те, що останньої миті в нього були внесені зміни, здатен завдати суттєвої шкоди оточенню президента РФ Володимира Путіна.

"Заміна документа дійсно була, але, попри це, це не катастрофа", - повідомив у коментарі LB.ua російський політолог і публіцист, один з головних експертів в питанні антикремлівських санкцій і один з учасників підготовки "кремлівського списку" Андрій Піонтковський.

"Саме по собі розширення списку не має значення. Так, у первинному варіанті там були прізвища близько сорока осіб, найбільш близьких до Путіна і найбільш відповідальних за його злочини. А тепер замість нього з'явилася, як іронізує дехто, "телефонна книга". Однак це не так уже й погано. Наприклад, я не впевнений, що в короткій версії списку був Шойгу", - зазначив він.

"Головна проблема, яку створили чиновники Держдепартаменту своїм втручанням, - це переведення цієї частини документа в засекречену частину. Міністр фінансів зазначив вчора, що там сотні сторінок. Їх опублікування, по-перше, призвело б до політичного вибуху в Росії, тому що містило б не загальні слова про "вкрадений трильйон", а докладну інформацію про ці гроші. По-друге, в разі відкритої публікації цих даних жодні додаткові санкції вже не були б потрібні, оскільки така інформація сама по собі містить відомості про відмивання грошей в особливо великих розмірах. Тоді до фігурантів списку можна було б просто застосовувати вже чинне американське законодавство про протидію відмиванню коштів, нажитих злочинним шляхом. Тепер же, оскільки адміністрація Трампа засекретила цю інформацію, опублікована доповідь не породжує автоматичного застосування американських законів. Для настання наслідків потрібен другий крок - введення санкцій", - пояснює експерт.

Разом із тим експерт підкреслив, що такі санкції щодо багатьох людей зі списку рано чи пізно будуть введені Конгресом, тож радість Москви завчасна. "До того ж капіталізація активів усіх включених у список людей почала різко спадати вже зараз", - додав він.

Нагадаємо, що в "кремлівську доповідь", підготовлену Мінфіном США, увійшли 210 осіб, у тому числі вищі чиновники. Значна частина списку була віддана керівникам великих російських держкомпаній і підприємств з державною часткою. Також у ньому опинилися багатющі бізнесмени країни зі статком не менш ніж $1 млрд. У публічній версії доповіді немає жодної інформації про санкції проти фігурантів списку.

Напередодні повідомляли, що фігуранти "кремлівського списку" втратили $1,1 млрд за день.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram