ГоловнаСвіт

США виділили ООН $350 тисяч для розслідування злочинів у Сирії

"Це важливіше, ніж будь-коли, адже Росія "вбила" Спільний механізм розслідування".

США виділили ООН $350 тисяч для розслідування злочинів у Сирії
Фото: harmoon.org

Сполучені Штати Америки виділили Організації Об'єднаних Націй 350 тисяч доларів на фінансування розслідування злочинів у Сирії.

Про це повідомляє прес-служба місії США в ООН у Twitter.

"США виділять $350 тисяч для міжнародного неупередженого і незалежного розслідування злочинів, скоєних у Сирії (International, Impartial & Independent Mechanism - IIIM)", - йдеться в повідомленні. Там відзначають, що "IIIM допоможе зусиллям щодо притягнення до відповідальності режиму (Башара Асада, - ред.) за вчинені звірства, в тому числі застосування хімічної зброї.

"Це важливіше, ніж будь-коли, адже Росія "вбила" Спільний механізм розслідування", - йдеться в повідомленні.

Міжнародний неупереджений і незалежний механізм з розслідування злочинів, скоєних у Сирії, було засновано Генасамблеєю ООН 21 грудня 2016 року.

Раніше розслідуванням випадків застосування хімзброї в Сирії займався Спільний механізм ОЗХЗ-ООН (СМР). Він припинив своє існування 18 листопада 2017 року, після того, як Рада Безпеки ООН не змогла домовитися про продовження мандата експертів. Росія наклала вето на американський проект резолюції, проти нього проголосувала також Болівія, при цьому Китай і Єгипет утрималися. Сім країн, своєю чергою, відмовилися підтримати запропонований Росією варіант резолюції.

Нагадаємо, експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) встановили причетність уряду Сирії до хіматак. Результати досліджень стали основою звіту ОЗХЗ і ООН у жовтні 2017 року, в якому йшлося про те, що уряд Сирії несе відповідальність за хіматаку в Хан-Шейхуні, в результаті якої загинули десятки людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram