ГоловнаСвіт

У Білорусі до страти засудили п'ятьох осіб за рік

У 2016 році в країні були приведені у виконання чотири смертних вироки.

У Білорусі до страти засудили п'ятьох осіб за рік

Суди Білорусі в 2017 році винесли п'ять смертних вироків, повідомляє Немецкая волна.

Про це в середу, 31 січня, повідомив перший заступник голови Верховного суду країни Валерій Калінковіч. До довічного ув'язнення були засуджені троє людей, додав він.

"У нас два заходи виняткового покарання - довічне ув'язнення і смертна кара", - цитує Калінковіча "Інтерфакс".

Раніше білоруським правозахисникам було відомо про чотири смертні вироки 2017 року: на смертну кару засудили жителя Мозиря Кирила Козачка (за вбивство двох своїх дітей), жителя Наровля Олександра Міхаленя (за вбивство двох сусідів) і двох фігурантів справи "чорних ріелторів" з Мінська Олександра Жільнікова і В'ячеслава Сухарка.

Потім вони повідомляли про п'ятий вирок без вказівки імен. Калінковіч пояснив цю інформацію - п'ятий вирок винесено Віктору Лєтову за вбивство сусіда по камері. Про приведення у виконання цих вироків нічого не відомо.

Цього року суд Білорусі виніс два смертних вироки - Олександру Жільнікову і В'ячеславу Сухарку з Мінська за три вбивства.

Нагадаємо, Білорусь залишається єдиною країною в Європі і СНД, де зберігається смертна кара, яка відповідно до Конституції застосовується як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини. Вирок суду приводиться у виконання через розстріл. Родичам смертників, як правило, не повідомляють про розстріл і не надають останнє побачення перед стратою. Тіла розстріляних не видаються родичам, а місце їх поховання не повідомляється.

Смертну кару в республіці засуджують ЄС, БДІПЛ ОБСЄ і низка міжнародних організацій.

У 2016 році в країні були приведені у виконання чотири смертних вироки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram