ГоловнаСвіт

Німецька земля погодила будівництво 55 кілометрів "Північного потоку-2"

Рішення про затвердження плану будівництва спірного газопроводу охоплює понад 600 сторінок.

Німецька земля погодила будівництво 55 кілометрів "Північного потоку-2"
Фото: vedomosti.ru

Північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала свою згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря.

Про це повідомляють на сайті міністерства енергетики, інфраструктури і діджиталізації цієї землі.

"Відповідальне за затвердження газопроводів високого тиску Управління гірничого нагляду Штральзунда затвердило 31 січня 2018 року план будівництва та експлуатації лінії газопостачання Nord Stream 2 у німецьких прибережних водах, у тому числі перехід на материк у районі Лубмін", - ідеться в прес-релізі.

Вказується, що, вивчивши всі представлені спонсором проекту Nord Stream 2 AG документи, "а також зваживши всі отримані зауваження і заперечення влади, асоціацій і приватного сектора", Гірське управління Штральзунда визнало допустимим будівництво та експлуатацію трубопроводу по 55-кілометровій морській ділянці в німецьких територіальних водах, у Балтійському морі.

"Міністерство діяло на основі правових норм і, зокрема, забезпечило, щоб було проведено повну компенсацію за втручання в навколишнє середовище", - заявив міністр енергетики землі Крістіан Пегель. Він додав, що природний газ завдає меншої шкоди екології, ніж спалювання нафти або вугілля.

Відзначено, що рішення про затвердження плану з умовами та застереженнями на підставі закону про енергію (EnWG) охоплює більш ніж 600 сторінок.

Тепер, для остаточного дозволу на будівництво з боку Німеччини, необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, по території яких повинен пройти газопровід.

"Газпром", проектом якого є "Північний потік-2", заявив про намір почати будівництво вже навесні 2018 року.

Проти проекту активно виступають Україна, Польща і країни Балтії. Заперечення є також у Данії. В Єврокомісії триває обговорення проекту. Основним його лобістом виступає Німеччина, підкреслюючи суто економічний характер проекту.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

У листопаді минулого року в Данії було прийнято закон, який дозволить заборонити прокладання "Північного потоку-2" через її територію. Проти будівництва газопроводу також виступає Польща.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram