ГоловнаСвіт

Понад 7000 користувачів Telegram вирішили судитися з ФСБ

ФСБ звинувачують у незаконних вимогах надати коди для шифрування листування користувачів месенджера.

Понад 7000 користувачів Telegram вирішили судитися з ФСБ
Фото: ferra.ru

Понад 7000 користувачів месенджера Telegram вирішили взяти участь у кампанії "Роскомсвободи" з пошуку охочих судитися з ФСБ через вимоги надати спецслужбам інформацію, яка дозволяє декодувати листування користувачів.

Про це повідомляють на сайті "Роскомсвободи". 

Як розповів "Новой газете" керівник організації Павло Чиков, юристи правозахисної організації "Агора" допомагатимуть їм складати адміністративні позови. "У грудні минулого року "Роскомсвобода" оголосила кампанію з пошуку охочих серед користувачів Telegram судитися з ФСБ про незаконні, на їхню думку, вимоги надати коди для шифрування листування користувачів. На цей заклик за два місяці відгукнулося понад сім тисяч осіб", - розповів Чиков.

За його словами, зараз почався другий етап кампанії. Всім, хто вирішив приєднатися до колективного позову, розповідають, як потрібно діяти з юридичного погляду. Для цього в Telegram створили чат для запитань-відповідей. Поки що в ньому декілька десятків людей.

"Ми підемо до кінця, звернувшись до кожної інстанції національних і міжнародних судів, включаючи ЄСПЛ і Венеціанську комісію Ради Європи, вимагаючи захисту наших цифрових прав від свавілля російських спецслужб", - ідеться на сайті "Роскомсвободи".

Роботу юристів координує адвокат Саркіс Дарбинян. Він також буде подавати до Тверського суду Москви колективний позов від 20 осіб. За словами Чикова, адміністративний позов до ФСБ планують подати вже в лютому. Точної дати наразі не оголошують.

"Агора" виступає партнером кампанії. "Як відомо, ми ведемо справи двох журналістів - Олександра Плющева і Олега Кашина, які першими звернулися з позовами до ФСБ", - зазначив Чиков.

Журналіст Олег Кашин і радіоведучий "Эхо Москвы" Олександр Плющев подали позов до ФСБ наприкінці жовтня 2017 року. Вони заперечували проти вимоги надати ключі шифрування листування, наполягаючи, що це зачіпає право на таємницю листування. Міщанський суд Москви відмовився розглядати цей позов.

ФСБ раніше вимагала від Telegram надати доступ до листування шістьох користувачів. Про це стало відомо у вересні після того, як суд у Москві прийняв рішення оштрафувати месенджер на 800 тис. рублів через відмову від співпраці з відомством. Представники Telegram оскаржили рішення про штраф. Тоді стартувала кампанія "Роскомсвободи" під назвою "Битва за Telegram".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram