ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії сьогодні розгляне призначення Пучдемона на пост голови уряду

Екс-лідер Каталонії досі не повернувся в Іспанію.

Парламент Каталонії сьогодні розгляне призначення Пучдемона на пост голови уряду
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

У парламенті Каталонії сьогодні відбудеться засідання, на якому мають розглянути питання про призначення Карлеса Пучдемона на пост голови уряду регіону.

Про це повідомляє El País

Засідання призначене на сьогодні на 15:00 за іспанським часом, проте поки що невідомо, чи будуть розглядати це питання, оскільки Пучдемон досі не повернувся в Іспанію.

Конституційний суд Іспанії минулого тижня ухвалив, що для обрання головою регіону Пучдемон повинен особисто бути присутнім у парламенті.

Напередодні стало відомо, що Пучдемон упродовж доби попросить дозволу суду взяти участь у сесії парламенту Каталонії. Наразі, проте, невідомо, чи було подано запит, і якщо так, то якою була відповідь на нього.

Пучдемон також надіслав листа спікеру парламенту, в якому зазначає, що, згідно з регламентом, у нього є право відвідувати пленарні сесії та голосування, а також на нього поширюється парламентський імунітет, що дозволяє запобігти арешту.

Не виключено, що спікер парламенту Каталонії вирішить відкласти сесію після її відкриття через відсутність кандидата в парламенті.

Спікер парламенту Каталонії також може відкрити ще один раунд консультацій для висунення іншого кандидата, до чого закликають Соціалістична партії Каталонії і партія "Громадяни", які виступають за єдність з Іспанією.

Пучдемон виїхав до Бельгії після того, як 27 жовтня 2017 року парламент Каталонії ухвалив декларацію про незалежність регіону, порушивши Конституцію Іспанії. В Іспанії проти нього триває розслідування за звинуваченням у заколоті, бунті та розтраті. Раніше центральний уряд обіцяв зробити все можливе, щоб Пучдемон не приїхав до Іспанії в день голосування за нового голову уряду автономії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram