ГоловнаСвіт

ЄСПЛ присудив трьом фігурантам "болотної справи" €35 тисяч

Російська влада порушила пункт 3 і 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

ЄСПЛ присудив трьом фігурантам "болотної справи" €35 тисяч
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) присудив фігурантам "болотної справи" Андрію Барабанову, Олексію Поліховичу і Степану Зиміну загалом €35 тис. як компенсацію.

Відповідні рішення опубліковані на сайті ЄСПЛ

Їх було засуджено до позбавлення волі за участь в акції протесту 6 травня 2012 року.

Поліховичу і Зиміну присудили по €12,5 тис., Барабанову - €10 тис.

ЄСПЛ визнав, що російська влада порушила пункт 3 і 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на свободу й особисту недоторканність) і статтю 11 Конвенції (свобода зібрань та об'єднань). Крім того, ЄСПЛ встановив, що стосовно Поліховича і Зиміна відбулося порушення статті 3 Конвенції (заборона катування).

"Ми задоволені винесеним ЄСПЛ рішенням і маємо намір просити Верховний суд РФ про перегляд кримінальної справи", - сказав "Интерфаксу" адвокат Зиміна Дмитро Аграновський.

У 2014 році суд засудив Андрія Барабанова до трьох років і семи місяців позбавлення волі, Олексія Поліховича і Степана Зиміна - до трьох з половиною років. Барабанов вийшов на волю в грудні 2015 року, Поліховича звільнили за умовно-достроково у жовтні 2015 року, Зимін також вийшов достроково в червні 2015 року.

6 травня 2012 року в Москві пройшла акція протесту проти інавгурації Володимира Путіна. На Болотній площі між учасниками акції і поліцейськими почалися сутички, в результаті яких постраждало понад 400 осіб. У зв'язку з масовими заворушеннями і нападами на поліцейських були порушено кримінальну справу, яка отримала назву "Болотна справа".

Нагадаємо, в січні минулого року поліцейський назвав причиною затримань на Болотній площі "неправильні гасла".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram