ГоловнаСвіт

Китай і Японія відновлять обмін військовими стажерами

Дипломатичні відносини між Пекіном і Токіо продовжують поліпшуватися.

Китай і Японія відновлять обмін військовими стажерами
Фото: news2000.com.ua

Китай уже в вересні 2018 року направить своїх військових чиновників на стажування в Міноборони Японії.

Про це повідомляє газета The Straits Times.

"Плани щодо відновлення обмінів з'явилися після того, як країни почали поліпшувати двосторонні відносини", - наголошено в повідомленні.

Так, Китай планує направити своїх стажерів на 10-місячну програму в Національний інститут оборонних досліджень політико-аналітичного центру Міноборони Японії вже у вересні.

КНР припинила направляти своїх військових на стажування в Міноборони Японії після того, як Токіо пред'явив свої права на острови Сенкаку (китайська назва - Дяойюдао) в 2012 році.

Крім того, Китай і Японія домовилися про проведення тристороннього саміту спільно з Південною Кореєю після шестирічної перерви. Безлюдні острови Сенкаку (китайська назва - Дяойюдао) контролюються Японією з кінця XIX століття. Територіальна суперечка навколо островів загострилася у вересні 2012 року, коли Токіо оголосив про купівлю трьох із п'яти островів, у шельфі яких було знайдено потенційно багаті поклади газу і нафти, у приватних власників. У Китаї націоналізація островів спровокувала масові антияпонські демонстрації, низка японських підприємств у КНР змушена була призупинити свою роботу.

За версією Пекіна, архіпелаг був відкритий китайцями в XIV столітті і є споконвічно китайською землею. У листопаді 2013 року Пекін оголосив про створення над Східно-Китайським морем зони ідентифікації ППО, яка, зокрема, накриває Сенкаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram