ГоловнаСвіт

У Німеччині автоконцерни фінансували небезпечні експерименти над людьми

Уряд Німеччини різко засудив автоконцерни.

У Німеччині автоконцерни фінансували небезпечні експерименти над людьми
Фото: EPA/UPG

У Німеччині розгорівся скандал після повідомлення ЗМІ про причетність найбільших автомобільних компаній до фінансування небезпечних експериментів над людьми.

Видання Suddeutsche Zeitung і Stuttgarter Zeitung повідомили, що концерни Volkswagen, Daimler і BMW проводили низку небезпечних експериментів.

За даними ЗМІ, Європейська дослідницька асоціація з навколишнього середовища та охорони здоров'я в транспортному секторі (EUGT), створена трьома автогігантами і компанією Bosch, брала участь у дослідах на людях. Під час тестів з'ясовували вплив на здоров'я людини діоксиду азоту, що виділяється під час роботи дизельних двигунів.

Тести в період з 2012-го по 2015 рік проводили в університетській клініці Аахена. До експериментів залучили 25 осіб, яких протягом декількох годин просили вдихати повітря з токсичними газами.

Минулого тижня газета The New York Times повідомила, що за завданням концерну Volkswagen у Німеччині проводили аналогічні досліди на мавпах. Так компанія намагалася довести, що діоксид азоту не є канцерогенним.

Уряд Німеччини різко засудив автоконцерни. "Ці випробування нічим не можна виправдати", - зазначив у понеділок на брифінгу офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт, зазначивши, що повідомлення про такі випробування провокують багато критичних запитань не тільки етичного характеру.

Реагуючи на звинувачення, Volkswagen повідомив у заяві, "що обрані в той час наукові методи були неправильними". Daimler рішуче засудив тести, зазначивши, що компанія не мала права голосу у виборі методів тестування, які суперечать "цінностям Daimler і етичним принципам".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram