ГоловнаСвіт

Двоє геїв, яким поставили в паспорт штамп про шлюб, утекли з Росії

Представникам ЛГБТ-спільноти погрожували і змусили віддати паспорти поліцейським.

Двоє геїв, яким поставили в паспорт штамп про шлюб, утекли з Росії

Павло Стоцько і Євген Войцеховський, які розповіли про визнання в Росії їхнього одностатевого шлюбу, виїхали з країни через погрози, що надходили на їхню адресу.

Про це в ефірі "Дождя" розповів правозахисник Ігор Кочетков.

За словами правозахисника, Стоцька і Войцеховського змушували віддати паспорти поліцейським. Їм погрожували, що в разі відмови їх "не залишать у спокої, звинуватять у непокорі співробітникам поліції і порушать кримінальну справу". "Крім того, співробітники поліції відкритим текстом заявили, що вони не зможуть захистити їх від зазіхань з боку гомофобно налаштованих громадян і організацій. Це теж була прихована загроза. Тому було прийнято рішення, що вони поки що мають покинути Росію", - сказав Кочетков.

Про їхній від'їзд також повідомляє російська ЛГБТ-мережа. "Такий розвиток подій не планувався, і тільки реальна загроза свободі та безпеці Павла і Євгена послужили причиною їхнього від'їзду", - йдеться в повідомленні.

29 січня Стоцька і Войцеховського зобов'язали з'явитися в поліцію для складання протоколу про умисне зіпсуття паспорта через недбалість (19.16 КоАП). У МВС РФ стверджують, що чоловіки "ініціювали внесення в свої паспорти відміток, не передбачених чинним законодавством". 

Перед цим, 27 січня, в квартиру до Стоцька і Войцеховського прийшли співробітники правоохоронних органів. За словами Стоцька, спочатку вони "дуже довго і наполегливо стукали в двері", а потім відключили в квартирі інтернет і світло. У квартиру до чоловіків також прийшов полковник поліції Андрій Захаров, який пообіцяв в обмін на паспорти дозволити Стоцьку та Войцеховському виїхати з Росії і закрити проти них адміністративну справу. Порадившись з адвокатом, чоловіки вирішили віддати паспорти, розповів "Дождю" друг Стоцька драматург Валерій Печейкін.

Нагадаємо, 25 січня повідомляли, що Стоцько і Войцеховський розповіли, що 4 січня зареєстрували свій шлюб у Копенгагені. Далі вони подали документи разом із завіреними нотаріальними перекладами в московський МФЦ, де їм "без зайвих питань" поставили штамп у паспорті на сторінці сімейного стану. У МВС РФ пізніше визнали паспорти Стоцька і Войцеховського недійсними

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram