ГоловнаСвіт

Прем'єр Ірландії виступив за лібералізацію законів про аборти

В Ірландії жінкам за переривання небажаної вагітності загрожує в'язниця терміном до 14 років.

Прем'єр Ірландії виступив за лібералізацію законів про аборти
Лео Варадкар

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що підтримає зміну суворого національного законодавства щодо абортів на референдумі в цьому році.

Про це повідомляє Politico. 

"Я буду агітувати за те, щоб закони були змінені і були лібералізовані. Ми проведемо цей референдум, сподіваюся, влітку", - сказав Варадкар.

Сьогодні має відбутися спеціальне засідання уряду Ірландії для обговорення термінів референдуму. Голосування стосуватиметься скасування так званої "восьмої поправки" в законі з 1983 року, яка тоді визнала рівні права на життя плода і матері під час вагітності.

"Я думаю, що буде чесно висловити свої погляди з цього питання", - сказав Варадкар.

Восьма поправка гарантує право ембріона на життя. Жінкам за переривання небажаної вагітності зараз загрожує тюремне ув'язнення терміном до 14 років.

Аборти в Ірландії завжди були незаконними, однак до конституції заборону внесли в 1983 році після того, як такий крок підтримали 67% ірландців на референдумі.

Нагадаємо, в 2012 році в Ірландії 31-річна індіанка Савіта Галаппанавара померла через відмову лікарів перервати її вагітність. Після цього жителі Ірландії вимагали внести зміни в законодавство про аборти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram