ГоловнаСвіт

Близько 60% росіян підтримують створення ізольованого сегмента інтернету, - опитування

Що старші респонденти і що рідше вони користуються інтернетом, то вищий серед них відсоток прихильників ізольованого сегмента мережі.

Близько 60% росіян підтримують створення ізольованого сегмента інтернету, - опитування
Фото: digit.ru

У Росії 58% населення схвалюють ідею Радбезу створити незалежний від США інтернет у межах держав, що входять у БРІКС.

Про це свідчать результати опитування ВЦВГД, проведеного 12-13 січня серед 2000 осіб по телефону.

Респондентам нагадали, що в БРІКС входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, а також про те, що Радбез виніс на обговорення питання про створення цими країнами незалежного сегмента інтернету. Соціологи запитали, чи схвалюють росіяни цю пропозицію. На питання, чому вони вважають це корисним, 15% вказали, що це допоможе розвитку співпраці з цими країнами, 14% відповіли, що це буде сприяти вільному спілкуванню і свободі слова, 12% сказали, що це дасть змогу відокремитися від Заходу, США і НАТО і відсікти пропаганду.

На питання про те, який напрямок розвитку інтернету найбільш корисний російському суспільству, 52% вибрали розвиток інтернету, що об'єднує весь світ, 13% - створення інтернету в межах Росії і ще кількох держав, 23% - створення інтернету тільки в межах Росії. Що старші респонденти і що рідше вони користуються інтернетом, то вищий серед них відсоток прихильників ізольованого сегмента мережі.

На питання, з якими країнами Росії найкраще створити свій інтернет, 30% назвали Білорусь, 29% - Китай, 24% - Казахстан, 19% - Німеччину, 11% - Францію. США назвали 5% опитаних.

39% росіян вважають, що розвиток інтернету як інформаційного простору, що об'єднує весь світ, радше шкодить російському суспільству, у 2000 році так вважали 36%. 46% громадян вважають, що такий шлях розвитку інтернету радше на користь суспільству, у 2000 році так вважали 64%.

Це опитування провели за випадковою вибіркою стаціонарних і мобільних номерів, з урахуванням імовірності відбору і за соціально-демографічними параметрами. Максимальний розмір похибки для цієї вибірки з імовірністю 95% не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, раніше в січні в Росії месенджерам заборонили повідомляти про співпрацю зі спецслужбами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram