ГоловнаСвіт

"Південний потік" перейменують у "Сербський потік"

Росія і Сербія домовилися про співпрацю.

"Південний потік" перейменують у "Сербський потік"
"Южный поток" в Болгарии в октябре 2013 года...
Фото: bivol.bg

Не реалізований російський проект "Південний потік", створений для будівництва газопроводу з однойменною назвою, незабаром перейменують у "Сербський потік". Під новою назвою він буде прокладати трасу для блакитного палива з Болгарії до Сербії.

Про це пише сербське видання "Бліц", переклад статті публікує портал Planeta.media.

Для реалізації цього плану підприємство "Сербіягаз" бере короткостроковий кредит у розмірі 15 млн євро, ці гроші призначені для додаткового збільшення капіталу. Тож замість того, щоб ліквідувати компанію, засновану 2011 року спільно з російським "Газпромом" для будівництва «Південного потоку», в неї вкладуть гроші і знову активують.

Очікується, що "Сербський потік" виступить основним підрядником другого маршруту газопроводу "Турецький потік", який з 2019 року має постачати газ у Сербію. Із сербського вузла газ, який іде дном Чорного моря, постачатимуть в інші країни Південно-Східної Європи, оскільки український газопровід більше не буде функціонувати. Кредит "Сербіягазу" збільшує капітал компанії "Південний потік", яка в Агентстві торгових реєстрів фігурує під назвою South Stream Serbia AG.

Джерело "Бліц" у компанії "Сербіягаз" стверджує, що перейменування компанії, а також її нові завдання були узгоджені владою Росії і Сербії.

За даними "Бліц", нещодавно в Белград приїжджав голова російського "Газпрому" Олександр Міллер, який зустрівся з головою "Сербіягазу" Душаном Баятовичем і з представниками влади, в тому числі з президентом Александаром Вучичем. Тоді домовилися, що за газопровід з Димитровграда відповідатиме компанія "Південний потік" і що її слід фінансово і кадрово підсилити. Ця компанія виконала значну частину роботи з проектування оригінального маршруту "Південного потоку", включаючи частину, пов'язану з експропріацією. Однак оскільки маршрут тепер змінюється, необхідно буде визначити нові завдання, включаючи геологічне вивчення нових земельних ділянок. Терміни затримуються оскільки в "Сербіягазу" виникають проблеми з тендерами. Щоб цього уникнути, було вирішено проводити все через компанію "Південний потік" (тепер уже "Сербський потік"), тому що там більшість структури власності - російська, тому система державних закупівель інша.

Джерело видання повідомило, що "Газпром" виділить певні кошти на підтримку компанії "Сербський потік". При цьому, за його словами, точних цифр ще немає, але, за попередніми оцінками, газопровід через Сербію коштуватиме трохи більше за 100 млн євро. Крім того, Євросоюз переказав у сербський бюджет 49,7 млн євро, і ці кошти є на рахунку сербського Мінфіну. Скоро їх повинні переказати на рахунок компанії "Південний потік". У фінансових документах компанії "Південний потік" на 2018 рік вказано, що вкладені досі кошти будуть перенаправлені на будівництво альтернативного газопроводу. Відомо, що президент Вучич наполягав на тому, щоб російська сторона дала гарантії, що вона завершить альтернативний газопровід, чого не було в первинному проекті "Південного потоку", розповіло джерело.

Нагадаємо, 1 грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не продовжуватиме будівництва "Південного потоку" через неконструктивну позицію ЄС. Через кілька днів голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку" - за рахунок "Північного потоку" і нового трубопроводу до Туреччини.

Газопровід "Південний потік" планувалося прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хаба в Баумгартені.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram