ГоловнаСвіт

Президента Фінляндії Нійністьо переобрано на другий термін

Його найближчий суперник набрав усього 12,4%.

Президента Фінляндії Нійністьо переобрано на другий термін
Фото: EPA/UPG

Президента Фінляндії Саулі Нійністьо переобрано на другий термін. Уперше після введення в країні прямого голосування президентські вибори обмежилися одним туром. Саулі Нійністьо отримав 62,7% голосів, пише Yle. Найближчий суперник Нійністьо - кандидат від Партії Зелених Пекка Хаавісто - набрав лише 12,4%.

Уперше громадяни Фінляндії отримали можливість обрати собі голову держави безпосередньо на виборах 1988 року, але тоді жоден кандидат не набрав більшості голосів, і результат виборів у другому турі вирішили виборники. У 1994 році від системи виборників відмовилися, але жодного разу відтоді кандидат, який переміг, не отримував такого високого відсотка підтримки.

У своїй президентській промові Нійністьо подякував виборцям за таку підтримку і своїм прихильникам за участь у передвиборній кампанії. Він також пообіцяв подбати про те, щоб Фінляндія залишилася прекрасною країною і враховувати відмінні думки. "Сила Фінляндії саме в тому, що ми можемо розходитися в думках конструктивно. Фінляндія - це найстабільніша країна в світі, і це велика справа. Маленька і стабільна є сильнішою, ніж велика і надламана", - сказав Нійністьо.

Він також заявив, що у відносинах Фінляндії і Росії ніяких змін не очікується. За словами голови держави, розбіжності, які стосуються Криму, Східної України і санкцій, залишаються.

Нагадаємо, на виборах у 2012 році Нійністьо набрав у першому турі 37%, у другому - 62,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram