ГоловнаСвіт

Переговори про коаліцію в Німеччині зайшли у глухий кут через біженців

Консерватори і соціал-демократи не можуть досягти компромісу.

Переговори про коаліцію в Німеччині зайшли у глухий кут через біженців
Лидер ХСС Хорст Зеехофер, канцлер Германии и председатель ХДС Ангела Меркель и лидер СПД Мартин Шульц
Фото: EPA/UPG

Переговори про створення владної коаліції між блоком християнських партій ХДС/ХСС і Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН) припинено через розбіжності сторін в імміграційній політиці і політиці у сфері охорони здоров'я.

На майже 9-годинній зустрічі консерваторів і соціал-демократів у ніч на понеділок, 29 січня, не вдалося досягти компромісу - вирішено відкласти подальші переговори, пише DW. Пошуки варіантів компромісного рішення продовжаться на рівні робочих груп, повідомили учасники переговорів.

Одночасно сторони підкреслили готовність до компромісу. За словами першого виконавчого секретаря фракції ХДС/ХСС у бундестазі Міхаеля Гроссе-Брьомера, учасники переговорів демонструють "рішучість знайти рішення". "Йде напружена робота й інтенсивні пошуки рішення", - повідомив він у заяві, узгодженій зі всіма учасниками зустрічі, що проходила в центральному офісі блоку християнських партій.

За словами Гроссе-Брьомера, на переговорах були "напружені дискусії" з питань політики у сфері ринку праці, міграційної політики та політики у сфері охорони здоров'я. Робочій групі з питань міграції доручено знайти варіанти компромісу протягом понеділка.

Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) наполягають на жорсткому обмеженні возз'єднання сімей біженців, які отримали у ФРН обмежений ступінь захисту, що викликає невдоволення соціал-демократів.

Мета - завершити переговори до 4 лютого

Раунд переговорів 28 січня почався із зустрічі лідерів ХДС, ХСС і СДПН Ангели Меркель, Хорста Зеєхофера і Мартіна Шульца, потім до них приєдналися ще 12 провідних представників цих партій. Крім того, протягом двох останніх днів велися консультації на рівні робочих груп з окремих тем.

Вибори в парламент Німеччини - бундестаг - відбулися 24 вересня. Однак щоб розпочати безпосередньо обговорення складу майбутнього уряду ФРН, партіям, які пройшли в парламент Німеччини, знадобилося понад 120 днів - такою довгою підготовка до формування кабінету у ФРН не була ще ніколи.

Після провалу спроби створити владну коаліцію із "зеленими" і лібералами з Вільної демократичної партії (ВДП) відновлення союзу із соціал-демократами залишалося для канцлера ФРН Меркель єдиною реалістичною можливістю створити уряд, що володіє парламентською більшістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram