ГоловнаСвіт

У Росії на акціях "Страйк виборців" затримали майже 300 людей

Їм загрожують штрафи й арешти.

У Росії на акціях "Страйк виборців" затримали майже 300 людей
Фото: vedomosti.ru

28 січня на акціях у рамках "Страйку виборців" у різних містах Росії затримали 299 чоловік. Медіа-проект ОВД-Инфо оприлюднив повний список відомих на 21:00 (за київським часом) затриманих.

Найбільша кількість затриманих учасників акцій в Уфі (70 осіб, відпускають з ВВС), Чебоксарах (51 чоловік, відпускають з ВВС), Кемерово (31 особа, відпустили), Мурманську (23 людини, всіх відпустили).

У Санкт-Петербурзі в ході акції були затримані 19 осіб, всіх відпустили.

У Москві відомо про 16 затриманих. 10 з них відпустили.

"У ВВС "Данилівський" залишаються на ніч Дмитро Низовцев, Сергій Бойко та Олександр Помазуєв. На всіх оформляють ст. 19.3 КоАП. У ВВС "Ізмайлівський" залишається на ніч Микола Ляскін, на нього оформляється ч. 8 ст. 20.2 КоАП. У ВВС "Якиманка", за непідтвердженими даними, залишаються на ніч Костянтин Салтиков і Олексій Навальний", - йдеться в повідомленні.

Якою буде доля затриманих у російських регіонах, наразі не ясно. Правова практика відрізняється від регіону до регіону, зазначив у інтерв'ю DW Григорій Дурново з правозахисного медіа-проекту "ОВС-Инфо".

За словами Дурново, максимально суворе покарання, яке чекає затриманих, - це штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до 30 діб у тому разі, якщо затримання стало повторним і відбулося не пізніше як за рік після участі в попередній несанкціонованій акції. Стаття 212,1, що передбачає кримінальну відповідальність, тепер, після скасування вироку Ільдара Дадіна, не застосовується, зазначив правозахисник.

Нагадаємо, в понад 100 містах Росії сьогодні були заплановані мітинги на підтримку опозиціонера Навального із закликами не йти на вибори президента РФ, які мають відбутися в березні цього року.

Сам Навальний був затриманий на підході до Пушкінської площі в Москві. Ще до затримання Навальний звернувся до прихильників, сказавши, що його "відбивати (в поліції) не потрібно".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram