ГоловнаСвіт

Fitch підвищив рейтинг Білорусі

Тепер він вищий, ніж в України.

Fitch підвищив рейтинг Білорусі
Фото: sostav.ru

Fitch Ratings підвищило довгострокові рейтинги дефолту емітента Білорусі в іноземній і національній валюті до рівня «B» з «B-», прогноз «стабільний».

Як повідомляє TYT.by, агентство відзначило зниження короткотермінових ризиків зовнішнього фінансування у зв'язку з достатніми запозиченнями і нарощуванням золотовалютних резервів. За рік білоруські ЗВР зросли на 2,4 млрд доларів до 7,3 млрд доларів, серед іншого за рахунок розміщення євробондів на 1,4 млрд і купівлі валюти в резидентів.

Агентство відзначило поліпшення координації між грошово-кредитною та податково-бюджетною політикою, розумну політику щодо зарплати і гнучкість обмінного курсу, що сприяло уповільненню інфляції до рекордно низького рівня 4,6% за підсумками 2017 року. Fitch очікує, що інфляція становитиме в середньому 6,2% у 2018-2019 роках.

При цьому агентство зазначає ризики макроекономічної стабільності з боку фінансового сектору. Йдеться, зокрема, про високий рівень проблемних кредитів (12,8%). Fitch нагадує і про велику присутність державного сектору (65% активів), що створює фіскальні ризики для суверенних компаній через потенційну потребу в додаткових вливаннях капіталу, виконанні гарантій.

Нагадаємо, що український рейтинг за версією  Fitch на рівні "B-". Прогноз - стабільний, тобто підвищення чи зниження найближчим часом не буде.

Рейтинг рівня "B" свідчить про те, що ризик дефолту існує, але в емітента є певний запас міцності. Фінансові зобов'язання натепер він виконує. Можливості для подальших виплат можуть знизитися в разі погіршення економічної ситуації.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram