ГоловнаСвіт

Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії з метою пропаганди

Експозиція була підготовлена без участі представників хорватського меморіального комплексу Ясеновац.

Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії з метою пропаганди
Фото: Справка Информ

Хорватія звинуватила Сербію у фальсифікації історії з пропагандистською метою через організовану Белградом в ООН у Нью-Йорку виставку, присвячену Холокосту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Серби, зокрема, показали табори смерті Другої світової війни, що створювалися тодішнім фашистським режимом Хорватії.

Як заявила голова МЗС Хорватії Марія Пейчинович Бурич, експозиція була підготовлена без участі представників хорватського меморіального комплексу Ясеновац.

"Ми висловлюємо глибоку повагу до всіх жертв режиму Усташі, і ми засуджуємо всі його злочини, особливо злочини, вчинені в таборі Ясеновац, - заявила вона. - З поваги до жертв ми вважаємо абсолютно неприйнятним використовувати страждання в Ясеновац з метою пропаганди або щоденної політики".

Виставка була створена до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня і фінансується постійним представництвом Сербії при ООН.

"Ясеновац - це, мабуть, найгірший приклад звірячих убивств у Європі... Навіть нацисти були налякані", - заявив голова МЗС Сербії Івіца Дачич.

Табір Ясеновац існував у 1941-1945 рр. і управлявся Незалежною державою Хорватія - маріонетковою державою, керованою режимом Усташі і союзниками нацистів. Серби, євреї, цигани і хорвати, які виступали проти режиму, були ув'язнені й убиті там. Деякі хорватські історики кажуть, що в таборі загинули від 80 тис. до 100 тис. осіб. Деякі сербські історики стверджують, що їх кількість становить близько 600 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram