ГоловнаСвіт

У Чехії починається другий тур президентських виборів

Шанси кандидатів оцінюють як рівні.

У Чехії починається другий тур президентських виборів
Милош Земан на избирательном участке
Фото: EPA/UPG

У Чехії сьогодні о 14:00 за місцевим часом (15:00 за Києвом) розпочнеться другий тур голосування на виборах президента країни.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Виборчі дільниці закриються в суботу о 14:00.

За президентську посаду борються нинішній голова держави 73-річний Мілош Земан і колишній президент Академії наук Чехії 68-річний Іржі Драгош. За Земана в першому турі проголосували 38,56%, за Драгоша - 26,6%.

Спостерігачі оцінюють шанси обох кандидатів як рівні. "Думаю, результат буде дуже близьким", - зазначив у коментарі "Укрінформу" експерт Німецького товариства зовнішньої політики Мілан Нич. Так, він нагадує, що троє з шести учасників першого туру закликали своїх виборців голосувати за Драгоша, однак застерігає від того, щоб автоматично зараховувати ці голоси цьому кандидату.

За його словами, багато виборців визначаться буквально останньої миті. Результат багато в чому буде залежати від явки виборців: за Земана проголосують в основному жителі села, а також електорат екстремістських партій, за Драгоша - інтелігенція, населення великих міст. У цілому у виборах можуть узяти участь понад 8 млн громадян Чехії.

Президента республіки обирають строком на п'ять років.

Як повідомляли напередодні, журналісти знайшли компромат на фінансиста президента Чехії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram