ГоловнаСвіт

КНДР експортує вугілля в обхід санкцій через російські порти, - Reuters

Поставки вугілля з КНДР заборонені з серпня.

КНДР експортує вугілля в обхід санкцій через російські порти, - Reuters
Архивное фото
Фото: politikus.ru

Північна Корея експортує вугілля в обхід санкцій через російські порти Находка і Холмськ.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на співрозмовників у розвідувальних структурах США і Європи.

Радбез ООН заборонив імпортувати північнокорейське вугілля, щоб закрити джерело фінансування Пхеньяном своєї ядерної та ракетної програми, проте відтоді КНДР щонайменше тричі експортувала вугілля через російські далекосхідні порти, відзначає видання. У Находці і Холмську вугілля перевантажували на інші судна, які перевозили його в Південну Корею і Японію, повідомили джерела агентства. За словами одного зі співрозмовників, кілька подібних вантажів були доставлені в Японію і Південну Корею в жовтні 2017 року.

"Російський порт Находка стає транзитним вузлом для північнокорейського вугілля", - повідомило агентство джерело в європейських структурах безпеки. У МЗС РФ на запит агентства не відповіли. 3 листопада російська місія в ООН заявила РБ ООН, що підкоряється вимогам санкцій. Двоє юристів, які спеціалізуються на законодавстві в сфері санкцій, повідомили Рейтер, що експорт вугілля може порушувати введені ООН обмеження.

У середу, 24 січня, Мінфін США наклав санкції на власника одного з судів - UAL Ji Bong 6 - за поставки північнокорейського вугілля в Холмськ 5 вересня. У Рейтер немає підтверджень того, що джерелом спрямованого з Росії в Японію і Південну Корею вугілля була саме КНДР, і того, що власники суден, що прямували в ці країни, знали про його походження.

У 2016 році Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію, що обмежує максимально допустимий імпорт північнокорейського вугілля. У серпні 2017 року поставки вугілля з КНДР були цілком заборонені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram