ГоловнаСвіт

У Росії вперше офіційно визнали шлюб між двома чоловіками, - ЗМІ

Євген Стоцко і Павло Войцехівський зареєстрували шлюб у Копенгагені 4 січня.

У Росії вперше офіційно визнали шлюб між двома чоловіками, - ЗМІ
Фото: proza.ru

У Росії офіційно був визнаний шлюб між двома чоловіками, який вони уклали у Копенгагені, де одностатеві шлюби легалізовані.

Про це Євген Стоцко і Павло Войцехівський розповіли в ефірі телеканалу "Дождь".

Повідомляється, що чоловіки зареєстрували шлюб в Копенгагені 4 січня 2018 року. Документи про реєстрацію разом із завіреними нотаріальними перекладами вони подали в багатофункціональний центр послуг у Москві. Там їм поставили штамп в паспорті на сторінці сімейного стану, підтвердивши, що чоловіки зареєстрували шлюб (копії паспортів є у "Дождя").

Працівник оформив документи "без зайвих запитань, не змінюючись в обличчі", все це зайняло п'ять хвилин, розповіли Стоцко і Войцеховський. За їхніми словами, це перший випадок в російській історії.

Як випливає з сімейного кодексу, шлюби між російськими громадянами, укладені за кордоном, визнаються в Росії дійсними, якщо немає обставин, які "перешкоджають укладенню шлюбу, зазначених у статті 14 сімейного кодексу".

У цій статті йдеться, що шлюб можна укласти між близькими родичами, усиновителями і усиновленими, а також якщо одна з осіб вже перебуває у шлюбі чи була визнана судом недієздатною внаслідок психічного розладу. Той факт, що шлюб зареєстрований між двома людьми однієї статі, як обмежувальна обставина не вказаний.

У прес-службі управління РАЦС Москви на запитання Дождя, чи можна поставити штамп в російському паспорті, якщо одностатевий шлюб був укладений за кордоном, послалися на сімейний кодекс, у якому йдеться, що "для укладення шлюбу необхідна взаємна добровільна згода чоловіки і жінки, що вступають у шлюб".

"Ваше запитання мало би сенс у разі, якщо б у Сімейному кодексі Російської Федерації було використане інше формулювання. Наприклад, "добровільна згода осіб, що вступають у шлюб". Подальше обговорення Вашого запитання вважаю недоцільним", - відповіли в прес-службі, не пояснивши питання з визнанням іноземного шлюбу.

Нагадаємо, в грудні одностатеві шлюби дозволили в Австралії. З 31 грудня 2018 року в Австрії пари зможуть подавати заяви на реєстрацію одностатевих шлюбів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram