ГоловнаСвіт

Годинник Судного дня перевели ще на 30 секунд уперед

Востаннє годинник був на максимально небезпечній позначці в 1952 році.

Годинник Судного дня перевели ще на 30 секунд уперед
Фото: EPA/UPG

Стрілки годинника Судного дня (Doomsday Clock) - символічного хронометра, який відображає наближення ядерного катаклізму, - переведено на хвилину вперед.

Про це повідомляє BNO News.

Тепер вони показують без двох хвилин північ, що ще на крок наближає людство до катастрофи.

Символічний годинник Судного дня - проект американського журналу вчених-атомників, запущений 1947 року творцями першої атомної бомби. Цей годинник показує "без кількох хвилин північ" і символізує рівень напруження у світі і розвиток ядерного озброєння. Північ на цьому годиннику означає ядерний катаклізм.

Рішення про переведення стрілок ухвалює рада директорів журналу за допомогою зовнішніх експертів, серед яких, зокрема, 18 лауреатів Нобелівської премії.

У 1947 році стрілки встановили в положенні без семи хвилин північ. У 1952-му, коли СРСР і США випробували термоядерні бомби, стрілки перевели до максимально небезпечного становища - 11:58. Після зовнішньополітичних криз 1960-х підписання договору ОСВ-1 і обмеження ПРО в 1972 році відсунуло Судний день на 10 хвилин. Найдалі від півночі положення стрілок (без 17 хвилин) було в 1991 році, коли СРСР і США підписали договір про скорочення стратегічного озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram