ГоловнаСвіт

Російський винищувач п'ятого покоління вперше злетів зі зброєю

Коли саме Су-57 почне надходити у війська, невідомо.

Російський винищувач п'ятого покоління, який отримав назву Су-57, почав випробування зі зброєю на борту.

Про це заявив в інтерв'ю російському виданню "Военно-техническое сотрудничество" генеральний директор корпорації "Тактичне ракетне озброєння" Борис Обносов.

Як передає Російська служба Бі-бі-сі, цей проект мав на меті продемонструвати здатність Росії виробляти сучасне озброєння. Раніше, 5 грудня, літак вперше здійснив політ з новими двигунами.

Зараз побудовано 11 прототипів винищувача, який досі не завершив програму державних випробувань. Коли саме він почне надходити у війська, невідомо, як невідомо і те, скільки всього буде закуплено таких винищувачів для потреб російських ВПС.

Фото: YouTube

Про розробку винищувача п'ятого покоління у Росії заговорили на початку 2000-х років. Цей проект відразу став "статусним" - винищувач п'ятого покоління мав на меті продемонструвати здатність Росії виробляти сучасне озброєння. Спочатку було оголошено, що перший політ він повинен здійснити в 2006 році, потім цей термін не раз переносили. В результаті перший політ відбувся 29 січня 2010 року, а коли почнеться постачання у ВПС, точно невідомо.

На самому початку програми ПАК ФА в Росії говорили, що майбутній винищувач зможе в перспективі замінити у військовій авіації винищувачі важкого класу (у ВПС Росії ними є літаки родини Су-27).

Однак тепер експерти вважають, що вартість таких літаків виявилася надто високою і дозволити собі таку розкіш, як парк винищувальної авіації, що складається суцільно з п'ятого покоління, не зможе ніхто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram