ГоловнаСвіт

11 країн домовилися про Транстихоокеанське партнерство

Очікують, що країни підпишуть угоду з поправками 8 березня в Чилі.

11 країн домовилися про Транстихоокеанське партнерство
Фото: CBC.ca

11 держав досягли згоди щодо угоди про Транстихоокеанське партнерство (ТТП) і можуть підписати його вже навесні.

Про це повідомляє The Guardian

Очікують, що 11 країн підпишуть угоду з поправками 8 березня в Чилі. В угоді беруть участь 11 країн: Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Японія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сингапур і В'єтнам.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав угоду про ТТП "правильною угодою". Терміни укладання угоди важливі для Канади, яка намагається диверсифікувати свій експорт.

У рамках угоди планують ліквідацію 98% тарифів на ринку, вартість якого становить близько $14 трлн. Угода включає скасування всіх тарифів на морепродукти, вино, овече м'ясо, бавовну і промислові товари по всьому регіону.

Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл заявив минулого тижня, що нова угода залишить двері відчиненими для майбутньої участі США.

Угоду, яка охоплює 40% світової економіки, ініціював Вашингтон. Передбачалося, що вона стане одним із головних досягнень адміністрації екс-президента Барака Обами. Угоду підписали в лютому 2016 року 12 держав, у тому числі США.

Дональд Трамп у січні 2017 року підписав указ про вихід США із ТТП. Під час передвиборної кампанії він називав угоду "потенційною катастрофою для країни" і обіцяв вийти з неї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram