ГоловнаСвіт

Пучдемон прилетів у Данію, незважаючи на загрозу арешту

Екс-лідер Каталонії має намір узяти участь у дебатах з питань Каталонії в Копенгагенському університеті.

Пучдемон прилетів у Данію, незважаючи на загрозу арешту
Карлес Пучдемон
Фото: EPA/UPG

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон прилетів у столицю Данії Копенгаген, незважаючи на попередження з боку Мадрида видати європейський ордер на його арешт, якщо він покине Бельгію.

Про це повідомляє The Local

Пучдемон має намір узяти участь у дебатах з питань Каталонії в Копенгагенському університеті пізніше сьогодні.

Днем раніше державна прокуратура Іспанії попередила, що вимагатиме ордер на арешт Пучдемона, якщо він прибуде в Данію.

Нагадаємо, 21 грудня в Каталонії пройшли позачергові вибори до парламенту, які завершилися перемогою прихильників незалежності регіону. Три партії, що виступають за незалежність Каталонії, сумарно отримали більш ніж половину зі 135 депутатських крісел у новому парламенті. Однак найбільше голосів отримала партія "Громадяни", яка виступає за єдність регіону з Іспанією.

Політична криза в Каталонії почалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся референдум про незалежність, понад 90% учасників якого підтримали незалежність регіону від Іспанії. При цьому явка виборців становила лише близько 43%.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним. Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як парламент регіону ухвалив декларацію про незалежність від Іспанії. Центральний уряд ввів пряме управління регіоном і призначив вибори.

Каталонський парламент до кінця місяця має обрати уряд. Партії, які виступають за незалежність регіону і мають більшість у парламенті, підтвердили домовленість підтримати кандидатуру Пучдемона на посаду голови уряду. При цьому в них може виникнути проблема під час голосування за необхідні рішення, оскільки троє з 70 їхніх депутатів залишаються за ґратами, а без їхніх голосів у партії немає більшості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram