ГоловнаСвіт

Македонія вибере нову назву країни на референдумі

Точної дати поки що не назвали.

Македонія вибере нову назву країни на референдумі
Македония
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що найближчим часом буде проведено референдум, на якому розглянуть питання про зміну назви країни. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу уряду Македонії.

"Ви бачите, що відбувається прозорий процес. Оскільки ми хочемо рішення на основі національного консенсусу, яке було б підтверджено громадянами на референдумі", - сказав Заєв.

За його словами, нині між Македонією і сусідньою Грецією, з якої і виникло непорозуміння через назву, ведуться переговори. І в разі, якщо обидві країни підійдуть до питання виважено і спокійно, вони можуть увінчатися успіхом, зазначив прем'єр-міністр.

Раніше Греція висловила надію, що в 2018 Македонія, нарешті, вирішить питання зі зміною назви своєї країни, яку греки вважають вкраденою.

До 1991 року Македонія називалася Соціалістична республіка Македонія, що цілком влаштовувало всі країни, проте після розпаду Югославії країна отримала нинішню назву. Тоді Греція заявила, що ця назва належить одній з її північних провінцій і була вкрадена. Тому греки постійно блокують можливість Македонії вступити в НАТО або ЄС. Греція разом з іншими країнами ЄС називає балканську країну "Колишня Югославська Республіка Македонія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram