ГоловнаСвіт

У Польщі вирішили добудувати першу атомну електростанцію

"Це дуже відповідальне завдання. Ми не можемо почати це будівництво і не завершити його".

У Польщі вирішили добудувати першу атомну електростанцію
Фото: wikipedia.org / Michał Kotas

У Польщі побудують першу атомну електростанцію, передає Польське радіо.

За словами міністра енергії Кшиштофа Тхужевського, триває підготовча робота до реалізації цього проекту.

"Найближчим часом має бути опрацьована фінансова модель. Це дуже відповідальне завдання. Тому ми не можемо почати це будівництво і не завершити його. Хоча це може опинитися вже в майбутньому поза сферою мого впливу. Зате атомна електростанція в Польщі буде. Спорудження першого блоку почнеться, сподіваюся, ще під час мого перебування в міністерстві", - сказав міністр.

Зазначають, що в 1982-89 роках були плани спорудження атомної електростанції в місцевості Жарновець в Поморському воєводстві. Згодом ці плани відклали. Тепер прийнято рішення, що електростанція почне діяти з 2031 року.

Атомна електростанція "Жарновець" - недобудована атомна електростанція, розташована на півночі Польщі, за 50 км на північний захід від Ґданська. Планувалося звести чотириблочну АЕС потужністю 1860 МВт на основі реакторів ВВЕР-440. Будівництво станції зупинено в 1990 році. У липні 2009 року було озвучено, що з усіх можливих місць для планованого будівництва АЕС у Польщі до 2020 року майданчик станції Жарновець має переваги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram