ГоловнаСвіт

Тіллерсон звинуватив Росію в порушенні санкцій ООН проти КНДР

Це стосується обмежень на постачання нафти, а також інших сфер.

Тіллерсон звинуватив Росію в порушенні санкцій ООН проти КНДР
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що російська сторона зриває реалізацію деяких санкцій, накладених ООН на Північну Корею.

Про це він заявив на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Для нас очевидно, що вони виконують вимоги не всіх санкцій, є також свідчення, що реалізацію деяких санкцій вони зривають", - сказав він.

Держсекретар пояснив, що це передусім стосується обмежень на постачання КНДР нафти, а також "потенційно деяких інших сфер", але не конкретизував, яких саме.

Раніше газета The Washington Post із посиланням на діючих і колишніх представників адміністрації США заявила, що за низкою організацій російського походження зауважено постачання КНДР нафти та інших життєво важливих товарів. Це, як зазначається, дозволяє владі Північної Кореї витримати посилення економічних санкцій.

Видання також стверджує з посиланням на документи і бесіди з представниками влади, що навесні 2017 року спостерігалося збільшення інтенсивності танкерного сполучення між Владивостоком і портами КНДР. Основними товарами, які надходять від російської сторони, були дизель і інше паливо, яке КНДР не може виготовити самостійно і яке необхідно, щоб пережити санкційний тиск.

Крім того, американські відомства виявили постачання в КНДР російського промислового обладнання, руди і предметів розкоші.

Нагадаємо, 22 грудня 2017 року Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію США про посилення санкцій проти КНДР у відповідь на випробування міжконтинентальних балістичних ракет.

З 1 січня дозволено постачати в КНДР уже не 2 млн, а лише 500 тисяч барелів палива на рік. Заборонено ввезення в Північну Корею продовольчої і сільськогосподарської продукції, машин, електричних приладів, землі, каменю і дерева. Заборонено також постачати Пхеньяну промислове обладнання, транспортні засоби, залізо, сталь та інші метали.

Крім того, проти 16 фізичних осіб введено візові заборони. Їхнє майно за межами КНДР підпадає під заморожування. Північних корейців, які працюють за кордоном і відправляють гроші додому, повинні репатріювати протягом 12 місяців.

У КНДР посилення санкцій ООН назвали "актом війни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram