ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії підтримає переобрання Пучдемона, незважаючи на погрози Мадрида

Прихильники незалежності Каталонії вважають, що Пучдемон зможе виконувати свої майбутні обов'язки з Брюсселя через відеозв'язок і онлайнові платформи.

Парламент Каталонії підтримає переобрання Пучдемона, незважаючи на погрози Мадрида
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Дві найбільші партії Каталонії пообіцяли підтримати переобрання Карлеса Пучдемона на посаду голови уряду, незважаючи на погрози Мадрида зберегти в такому разі пряме управління.

Про це повідомляє EUobserver.

Партії "Разом за Каталонію" (JxCat) і "Республіканські ліві Каталонії" (ERC), що виступають за незалежність Каталонії, повідомили, що Пучдемон готується до того, щоб 31 січня бути обраним президентом регіону і виконувати свої майбутні обов'язки з Брюсселя через відеозв'язок і онлайнові платформи, такі як Skype.

Заява партій пролунала після того, як юристи парламенту Каталонії відкинули можливість складення присяги Пучдемоном за допомогою відеозв'язку.

Це питання має стати основним у середу, коли депутати парламенту Каталонії зберуться на перше засідання після дострокових виборів.

Дві партії спільно мають 66 з 135 місць в регіональному парламенті, і можуть отримати підтримку ще чотирьох депутатів.

Однак правління сепаратистів в парламенті залежить від обраних депутатів, які перебувають поки під вартою або за кордоном, і які не зможуть проголосувати, поки з них не знімуть звинувачення або їх не замінять в партійному списку на інших депутатів.

Напередодні, 16 січня, Пучдемон присягнув на вірність Конституції Іспанії та статуту регіону, щоб отримати мандат депутата регіонального парламенту. Згідно з процедурою, для отримання мандата майбутній депутат повинен надати підтвердження того, що він обраний виборцями, декларацію про майно і письмову заяву з обіцянкою дотримуватися Конституції і регіональний статут Каталонії. Тобто особиста присутність Пучдемона, який знаходиться в Бельгії, для отримання мандата було не обов'язковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram