ГоловнаСвіт

Євросоюз ухвалив стратегічний план із переробки пластику

Європейці щороку виробляють 25 млн тонн пластикових відходів.

Євросоюз ухвалив стратегічний план із переробки пластику
Фото: EPA/UPG

Населення країн-членів ЄС та європейські підприємці повинні виробляти менше неорганічних відходів і переробляти значно більше пластику. Відповідно до стратегічної програми, представленої Євросоюзом у вівторок, 16 січня, до 2030 року "весь пакувальний матеріал на ринку ЄС повинен буде підлягати вторинній переробці", передає Німецька хвиля.

План базується на економічному стимулюванні переробки пластикових відходів і скорочення споживання одноразового пакування. "Просто сказати "Давайте заборонимо пластик" нічого не дасть", - заявив перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Для реалізації стратегії, зокрема, планується створення у всіх європейських портах пунктів збору пластикових відходів, які дістають з моря. Опрацьовуються економічні стимули для переробної промисловості і єдині маркування для біорозкладних замінників пластику. Використання продуктів мікропластики в косметиці пропонується обмежити.

У всьому світі пластик становить 85% відходів, що потрапляють на пляжі, а європейці щороку виробляють 25 млн тонн пластикових відходів, з яких на сьогодні лише 30% збираються для переробки, наголошується в комюніке Єврокомісії. Водночас, за підрахунками економістів, лише 5% вартості пакувальних матеріалів залишається в економіці. Решта безповоротно втрачається через дуже короткий час. Це коштує 70-105 млрд євро щорічно. "Європа не може собі дозволити такі втрати", - вказується в документі.

Нагадаємо, в лютому 2016 року ООН оголосила про початок Всесвітньої кампанії боротьби з морським сміттям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram