ГоловнаСвіт

Сербія відмовилася від переговорів з Косовом після вбивства Івановича

Переговори мали початися сьогодні після 13-місячної перерви.

Сербія відмовилася від переговорів з Косовом після вбивства Івановича

Сербія вийшла з переговорів ЄС про поліпшення відносин з Косовом після вбивства лідера косовських сербів Олівера Івановича, повідомляє EUobserver.

"Вбивство Олівера Івановича є терористичним актом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Косові, і атакою на весь сербський народ. Ми припиняємо переговори", - заявила сербська делегація у вівторок у Twitter, перш ніж повернутися з Брюсселя в Белград.

Повідомляється, що переговори мали початися саме сьогодні після 13-місячної перерви. Джерело в ЄС сказало, що ще зарано говорити, коли вони можуть поновитися.

Президент Сербії Александр Вучич, який того ж дня скликав засідання Ради з надзвичайних ситуацій у Сербії, сказав: "Злочинці будуть спіймані, і якщо вони [влада Косова] не зробить цього, це зробимо ми".

Водночас, за словами прем'єр-міністра Косова Рамуша Харадіная, Косово як і раніше налаштоване на євроатлантичний шлях.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні закликала лідерів Косова і Сербії не загострювати конфлікт після вбивства лідера косовських сербів Олівера Івановича.

Раніше повідомлялося, що лідера косовських сербів Олівера Івановича застрелели у місті Косовська Митровиця на півночі Косова. Вранці 16 січня у нього випустили чотири кулі поблизу штаб-квартири його партії.

Іванович - колишній чиновник сербського уряду і голова політичної партії косовських сербів "Свобода, демократія, справедливість". Він перебував під слідством за імовірні військові злочини, зокрема замовлення вбивства етнічних албанців у Косовській Митровиці в 1999 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram